Švedski ratnici održali lekciju u Mikser Hausu!

Sabaton u Beogradu je na neki način koncertna sigurica. Kako dolaze već sedmi put, svi posetioci sinoćnjeg koncerta su znali šta mogu da očekuju – odličnu svirku i dobru atmosferu, dobru setlistu i raspoložen bend.

Prati teme:

Sabaton u Beogradu je na neki način koncertna sigurica. Kako dolaze već sedmi put, svi posetioci sinoćnjeg koncerta su znali šta mogu da očekuju – odličnu svirku i dobru atmosferu, dobru setlistu i raspoložen bend.

Iako Sabaton ne spada u A list metal bendove, i iako je karta koštala više nego što je uobičajeno za ovu vrstu događaja (3000 dinara na samom ulazu, 2600 u pretprodaji), Mikser haus je bio prepun, a ispred se tražila karta više.

Ono što je pozitivno iznenađenje je to što je bend uspeo na jednom mestu da okupi die hard metalce u Sabaton majicama, goticarke, raznorazne alternativne likove kao i potpune „civile“ apsolutno svih generacija.

sabaton mikser 2016 foto filip andrejevic-8
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Kao predgrupe nastupili su srpski Armageddon i madjarski Wisdom. Iako je koncert počeo veoma rano, još oko 19:30, publika se ispred Miksera okupila gotovo sat ranije, spremna da isprati i podršku Sabatonu.

Wisdom, mađarski metalci koji sebe nazivaju najružnijim bendom na svetu naišli su na odličnu reakciju publike, koja je, iako nisu previše poznati, ispratila i otpevala zajedno sa njima njihove najpoznatije pesme „Out of control“ i „Take me to Neverland“.

Nakon kraće pauze, nekoliko minuta pre pola deset, kada je po satnici najavljen početak Sabatona, sa razglasa se začuo „The Final Countdown“ što je, ispostaviće se, sjajan način da se publika zagreje i razgali. Apsolutno nije bilo osobe u Mikseru koja nije đuskala i pevala uz legendarni hit grupe Europe.

Nakon introa, zvuk jednog od najvećih hitova Sabatona, „Ghost Division“ prolomio se Savamalom i time označio početak odlične koncertne večeri koja nas je dočekala u nastavku.

sabaton mikser 2016 foto filip andrejevic-16
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Posle treće pesme, „ions From The North“, harizmatični frontmen Joakim zamolio je publiku da se povuče nazad jer su fanovi u naletu oborili bezbednosnu ogradu. Joakim je tom prilikom rekao „Koji ste vi jebenii ludaci. Koliko energije i ratnika ovde. Pa mi nikad ne smemo da uđemo u rat sa Srbijom, sjebali biste nas totalno. Mislim, mi smo bili vikinzi, ali to je bilo pre hiljadu godina. Danas nam ostaju samo Abba i Ikea!“

Kraća pauza samo je značila da će po završetku uslediti još energičniji nastup i potpuni delirijum fanova uz pesmu Midway.

U toku samog koncerta bilo je nekoliko pauza, uglavnom iz tehničkih razloga, međutim šarmantni Šveđani su se potrudili da te pauze ne budu dosadne, već su svojim doskočicama zabavljali publiku, koja ih je pozdravljala glasno u znak odobravanja. Kada je Joakim napustio binu i uz izvinjenje otišao na „piš pauzu“, bend je odsvirao „Wind of Change“, da ubije tih nekoliko minuta pauze.

sabaton mikser 2016 foto filip andrejevic-13
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Dobra energija Sabatonovih koncerata u Srbiji, kao i činjenica da su ovde voljeni kao malo koji bend, jednostavno nije mogla da promakne ni članovima benda.

Iako smo navikli na bendove koji sa bine uzvikuju kako smo „najbolja publika na svetu“, nekako je u ovom slučaju delovalo kao da je istina. Svih sat ipo vremena, koliko je koncert trajao, publika je bila na nogama, skačući i pevajući tekstove od prvog do poslednjeg stiha.

Između gotovo svih pesama publika je uzvikivala ime benda, svaki put izmamivši osmehe članovima Sabatona. Joakim Broden je, pored nekoliko reči na srpskom s početka koncerta, u jednoj od pauza insistirao da mu fanovi kažu kako se na srpskom da se naježio i pokazao svoju ruku publici.

sabaton mikser 2016 foto filip andrejevic-28
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Ono što je mene iznenadilo kao nekoga ko već duži niz godina ide na metal koncerte u Beogradu je prisnost između članova benda i publike – gledala sam i bolje bendove, i svakako bolje koncerte, ali specifičnost odnosa sa fanovima grupe Sabaton u Beogradu ne mogu da poreknem.

Prošli su dug put od 2007. kada su ovde prvi put nastupili kao predgrupa Therionu, do dupke punog Miksera u kom nastupaju kao hedlajneri. Ovaj koncert podsetio me je na neke sjajne koncerte pre više od deset godina u Beogradu, kada smo još uvek bili željni koncerata i povratka na mapu turneja svojih omiljenih bendova.

sabaton mikser 2016 foto filip andrejevic-27
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Setlista, koja je na opšte odobravanje publike pred sam kraj pocepana, sastojala se iz najboljih stvari iz opusa švedskog benda – nizali su se hitovi „Swedish Pagans“, koju je publika najvatrenije dočekala i za koju se bend međusobno šalio da moraju da je sviraju ukoliko žele da izađu živi sa koncerta, zatim „Solider of 3 Armies“, „Attero Dominatus“, „The Art of War“, i mnoge druge.

Poslednju etapu koncerta počeli su sa pesmom „Night Witches“, dok bis svakako nije mogao do prodje bez njihovog, verovatno najvećeg hita, „Primo Victoria“ koju su odsvirali narednu.

sabaton mikser 2016 foto filip andrejevic-33
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Već pomenuto cepanje setliste usledilo je po završetku pesme, kada je bend video da publika nema nameru da ide kući – „Kažu da nikada ne treba praviti koncerte ponedeljkom, kažu da ljudi neće doći. Oni izgleda nisu bili u Srbiji! Vi jebeno niste normalni!“ rekao je Joakim i uprkos satnici koja je gotovo probijena, uslišio želju publici koja je uzvikivala „Panzerkampf“.

Po završetku pesme, iako potpuno iscrpljeni odsvirali su i „Metal Crue“, da bi se uz „Masters of the World“ pozdravili sa Beograđanima.

Sabatonov „najbolji ponedeljak ikad“ ispunio je sva očekivanja, pa i više od toga. Pozitivna energija, ludački dobra atmosfera, bend gotovo opijen feedbackom i osmesi na licima znojavih i euforičnih Beograđana po završetku koncerta siguran su pokazatelj kako je bilo, i verovatno najsigurniji dokaz da će nam se švedski ratnici ubrzo vratiti ponovo.

Pogledajte galeriju fotografija sa koncerta


Komentari