Samostalni Referenti – dve decenije rada u ilegali [FOTO, VIDEO]

Beogradski ska bend Samostalni Referenti sinoć je proslavio svoj 20. rođendan zajedno sa ispunjenom salom Amerikana Doma omladine Beograda.

Beogradski ska bend Samostalni Referenti sinoć je proslavio svoj 20. rođendan zajedno sa ispunjenom salom Amerikana Doma omladine Beograda.

Predgrupe slavljenicima su bili punk sastavi Venerin Breg i PogoNBGD, koji su na koncertu imali i podršku sopstvene publike, što je pogotovo bilo izraženo kod novobeogradskog sastava. Pogon je otvorio svoj nastup pesmom „Uličar“, a ubrzo su usledele njihove najpoznatije numere poput „Jedina“, „Moji heroji“ i „Betonska himna“.

pogonbgd dom omladine 2016 foto filip andrejevic-2
Klikom na fotografiju otvarate galeriju sa koncerta

Tokom njihovog nastupa, broj prisutnih se konstantno povećavao što je i uticalo na kvalitet svirke. Prisutna publika je prihvatila njihov pank uvod u Referente i zasigurno su svojim nastupom pridobili nove poštovaoce.

Referenti su svoju rođendansku svirku otpočeli pesmom „Guzz“, kako su nazvali i svoje pivo koje je prodavano na koncertu. Do njihovog izlaska na binu, sala Amerikana je bila ispunjena do poslednjeg mesta ljudima koji su očigledno došli pripremljeni da svaku pesmu proprate veoma energično, igrajući i ska-čući neprestano.

samostalni referenti dom omladine 2016 foto filip andrejevic-11
Klikom na fotografiju otvarate galeriju sa koncerta

Ko god je bio na nekoj prethodnoj njihovoj svirci, znao je šta može da očekuje od Referenata i oni ništa drugačije nisu dali nego inače. Upravo ta konzistentnost im i omogućuje da ispune Amerikanu – momci su pružili još jednu izuzetno energičnu svirku od početka do kraja, bez pauza između pesama i bez pada u atmosferi.

Nizali su se grejtestis hitovi benda, poput „Svet samo za nas“, „Novi dan“, „Promene“ i „Živeti u Srbiji“, a publika je možda i najbolje odreagovala na pesmu „Za moj Beograd“. Pored njih se čula i nešto novija pesma „Diktator“, koja je izazvala publiku da između pesama naglas ispituje seksualno opredeljenje srpskog premijera.

Iako su najavljeni kao gosti koncerta, Škabo i Drakula iz Direktora se nisu pojavili, a čuveni Pećinko se pojavio na sceni posle previše vremena i zajedno sa Referentima izveo pesmu „Rocksteady“.

Svoju energičnu rođendansku svirku su zatvorili pesmom „Paradoks“ oko 1 sat posle ponoći i nemoguće je zamisliti da je neko razočaran napustio Dom omladine.

Pogledajte galeriju fotografija sa koncerta


Komentari