Kako biti uspešan muzički menadžer

Prati teme:

Muzička industrija je jedna od zahtevnijih i vrlo takmičarski nastrojenih oblasti na svetu. Kako biste se snašli u vrtlogu ljudi koji pokušavaju isto što i vi, neophodno je da posedujete veštine koje će vam pomoći da se iskažete.

Ukoliko želite da se bavite muzičkim menadžmentom, potrebno je da dođete do nekih od najboljih muzičara i potrudite se da im obezbedite uspešnu karijeru. Ukoliko je to vaš san, biće potrebno dosta rada ne samo na radu koji se tiče muzike, već i na sopstvenom usavršavanju kako biste se dokazali kao neko ko ume da obavlja svoj posao kvalitetno i uspešno.

Postoji mnogo faktora koji utiču na status uspešnog muzičkog menadžera, a na vama je da dostignete najveće standarde i pokažete da ste najbolji u svom poslu.

Rad na iskustvu

Kao i u svakom drugom poslu, i ovde će vam biti potrebno da posedovanje iskustva i to ne samo u vođenju izvođača i bendova nego i u muzičkoj industriji generalno.

Kako biste pokazali da znate sve aspekte koji se tiču muzičke industrije, potrebno je da znate kako svaki njen deo funkcioniše. Počnite od upoznavanja najmanjih delova kao što su upoznavanje sa najbitnijim mestima za nastupe i kako se oni reklamiraju.

Ovo će vam pružiti šansu da imate pregled najpopularnijih mesta i ostvarivanje neke saradnje sa njima kako biste kada počnete da radite svoj posao imali odličan početak za pregovaranje. Detaljno poznavanje klupske scene će vašim potencijalnim klijentima pokazati spremnost da gradite osnovu i iznova se usavršavate.

Stalno unapređivanje

Kako biste zaista bili najbolji u svom poslu, potrebno je da se iznova unapređujete kako biste poznavali sve aspekte svog posla. Posao menadžera se sastoji od nekoliko poslova i morate da budete upućeni u sve ukoliko vaš klijent odluči da vodite više stvari odjednom.

Osnovna funkcija menadžera je promocija izvođača i rad na njegovom reklamiranju. Pored toga, bitno je da organizujete nastupe i pojavljivanja kako bi izvođač kog zastupate bio aktuelan i prisutan u javnosti.

Jedna od stvari o kojima ćete voditi računa je i slika vašeg klijenta u medijima i građenje njegovog imidža što ume da zahteva dosta posla. Naučite da balansirate sve ove stvari kako bi vaš klijent bio zadovoljan vašim obavljenim poslom.

Rad na stranom tržištu

Nema potrebe da se ograničite samo na domaće tržište jer su velike šanse da ukoliko izvođač kog zastupate uspe da postane popularan u našoj zemlji, da će biti tražen i u inostranstvu.

Iako ovo ume da bude zastrašujuće, uz malo pripreme možete da se pokažete i na stranom tržištu. Za početak, treba da poradite na komunikaciji jer je ona ključ svih pregovora koje ćete voditi sa raznim menadžerima u inostranstvu.

Kako biste pokazali svoju profesionalnost biće vam potrebno učenje engleskog jezika od samog početka karijere kako biste vladali jezikom dovoljno dobro kako biste mogli da pregovarate. Nemojte da dopustite da zbog jedne ovakve stvari propustite šansu da vašeg klijenta dovedete do većeg broja publike, a samim tim i sebi stvorite neke nove prilike.

Vežbajte strpljenje

Ukoliko ste čitali intervjue poznatih menadžera, mogli ste da steknete utisak da su zvezde prilično teške za svakodnevnu komunikaciju i vođenje poslova. Ovo ima veze sa njihovim talentom i pokušajem da isti zaštite.

Morate da shvatite da ćete raditi sa ljudima koji imaju ogroman talenat i svi oko njih hoće deo toga. Upravo je ovo razlog njihovog odbrambenog mehanizma i morate da naučite da se nosite sa tim. Na vama je da vodite računa o poštovanju rokova, svakodnevim obavezama i svim stvarima koje će vaše klijente činiti srećnim i zadovoljnim.

Jedino što vam preostaje jeste da se upustite u pronalaženje prvih klijenata i od njih napravite zvezde. Ubrzo ćete shvatiti koliko ovaj posao ume da bude lep i prijatan način da pronađete svoje mesto u muzičkom svetu.


Komentari