Dimebag Darrell: sećanje na gitaristu Pantere

Na današnji dan pre 11 godina (8. decembar 2004.), svet muzike je izgubio jednog od svojih najtalentovanijih muzičara na apsolutno najgori mogući način.

Na današnji dan pre 11 godina (8. decembar 2004.), svet muzike je izgubio jednog od svojih najtalentovanijih muzičara na apsolutno najgori mogući način. Dimebag Darrell je ubijen na bini dok je nastupao sa svojim tadašnjim bendom Damageplan i od tada rok i metal zajednica više nikada neće ostati ista.

Sam početak njegove karijere, kao i početni zvuk benda koji je danas poznat i prepoznatljiv većini ljubitelja Pantere, bio je zapravo Glam Metal. Braća Vincent Paul Abbott (bubnjevi) i Darell Lance Abbott (gitara) u saradnji sa Tommy Bradford-om (bas gitara), Terrence Lee Glaze-om (gitara) i Donnie Hart-om (vokal) snimaju prvenac pod nazivom „Metal Magic“, nakon čega ulogu bas gitariste preuzima Rex Robert Brown (Rexx Rocker) a Glaze preuzima mikrofon. U ovom sastavu Pantera snima još dva albuma „Projects In The Jungle“ i  „I Am The Night“. Evidentne uticaje bendova Kiss, Judas Priest, Van Helen, Black Sabbath, Dimebag je želeo da zameni nečim drugačijim, nečim autentičnijim. U bend tada dolazi devetnaestogodišnji Philip Hansen Anselmo,koji na mestu vokala menja Terrence Glaze-a i snima album koji je svojevrsna uvertira u ono što je danas već legenda.

Dimebag je ostavio najveći utisak  i stekao svetsku slavu albumima „Cowboys From Hell“ i „Vulgar Desplay of Power“ uvedevši revoluciju na metal sceni ranih devedesetih, svojim jedinstvenim pristupom sviranju na koje je tada dosta uticalo poznanstvo i zajedničke probe sa čuvenim Kerry King-om (Slayer), čime Pantera pokazuje šta to znači biti dominantan.

Uspeh se nastavlja čvršćim i agresivnijim albumima „Far Beyond Driven“ i „The Great Southern Trendkill“, međutim nakon decenije rada Anselmo je pokazao koliko je slomljen.

Na veliku žalost svih fanova, bend prestaje sa radom 2003. zbog loše komunikacije između gitariste i pevača, što je Dimebag veoma teško i emotivno podneo i kao nekada sa svojim bratom osniva novi bend Damageplan sa kojim izdaje album pod nazivom „New Found Power“ kojim je stvarno pokazao svoju novu snagu ali i novi pristup sviranju. Dimebag-ova inovativnost se tada mogla čuti i kroz saradnju sa čuvenim kantri pevačem David Allan Coe-em,gde su njih dvojica uz pomoć Vinnie Paul-a i Rex Brown-a snimili album „Rebel Meet Rebel“.

Iako su braća Abott blistali sa svojim novim bendom, velika želja fanova je bila ponovno ujedinjenje Pantere, a mogućnost da se članovi benda okupe i nastave sa svojim imenom revolucije zauvek je ugasio Nathan Gale kada je iskočio na binu, nakon samo par odsviranih rifiva, i brutalno ubio gitaristu.

Iako više od decenije Dimebag nije sa nama, armija fanova i dalje raste, a njegovi već čuveni rifovi i solaže i dalje nastavljaju da žive. Posthumna pesma „Piss“ sa Panterom kao i nedavno objavljene solo pesme „Twisted“ i „Whiskey Road“ nas podsećaju na giganta zvanog Dimebag Darrell.

Getcha Pull…


Komentari