Anders Nyström (Katatonia): „Inspirišu nas misli vezane za tamniju stranu života“

Švedski sastav Katatonia je, za one koji ne znaju, jedan od verovatno najpoznatijih death/doom metal bendova, a naš sagovornik bio je gitarista i osnivač benda, Anderm Nyström.

Prati teme:

Švedski sastav Katatonia je, za one koji ne znaju, jedan od verovatno najpoznatijih death/doom metal bendova, a naš sagovornik bio je gitarista i osnivač benda, Anderm Nyström.

Nedavno ste se sporazumno razišli sa Perom Erikssonom i Danielom Liljekvistom. Kako je to uticalo na rad benda? Radite li već na traženju novih stalnih clanova koji bi došli na njihovo mesto?

– Tražimo zamene za njih, ali ne radimo to aktivno pošto imamo dva muzičara koji su sa nama na nastupima što nam je trenutno najbitnije. Što se tiče same muzike, Jonas i ja pišemo sve tako da situacija sa članovima benda nema negativan uticaj i neće uticati na stil i kvalitet naše muzike, ali kad je reč o tome ko će raditi na novom albumu, moraćemo da sačekamo i vidimo.

Uz pomoć fanova skupili ste potrebna sredstva za „Dethroned & Uncrowned“ i objavili unplugged verziju „Dead End Kings“ albuma. S obzirom da je to bio svojevrsni eksperiment, kako ste zadovoljni reakcijama?

– To je bio sjajan eksperiment i veoma zabavan projekat, kako u studiju tako i na bini. Zapravo, ta mala turneja na kojoj smo bili je jedno od najvrednijih iskustava, puno potrebni razvoj događaja koji je drugačiji od svega što ponavljaš svake godine. Reakcija publike je bila fantastična, što se primetilo po donacijama i rasprodatim svirkama. DVD ovog projekta će izaći 2015. godine da proslavimo sve što se dogodilo.

Slobodno se može reći da ste institucija kada je reč o death-doom zvuku, a samim tim i uzor mnogim bendovima koji neguju takav zvuk. Koji su bendovi najviše uticali na razvoj vašeg benda u muzičkom smislu?

– U početku je sve bilo u znaku heavy metala, što je vremenom otvorilo vrata thrash metalu, a to nas je na posletku bacilo na death i black metal. Od tada nije bilo povratka, ali naravno bilo je dodatnih uticaja tokom godina raznih muzičkih žanrova poput kantautorstva, independent rock, ambience, jazz itd. Mi smo poprilični “svaštojedi” po pitanju muzike i pokušavamo da ostanemo otvoreni prema svemu što je nastalo sa dušom i strasti bez obzira na žanr, godine, boju itd.

Poslednji put u Srbiji ste nastupali pre osam godina, davne 2006. godine. U kakvom sećanju vam je ostala ta svirka?

– Sećam se nečeg što se zove rakija što me je nateralo da se ne setim još mnogo čega! (smeh)

Nastup koji je bio planiran za april prošle godine u Beogradu otkazan je kao i deo evropske turneje. Da li vas uskoro možemo očekivati u Beogradu?

– Nemam pojma kad ćemo imati priliku da se vratimo, ali stvarno je bilo predugo! Šteta, od prošlog puta smo izbacili par novih albuma i live-up nam se dosta izmenjao a vi niste imali priliku da prisustvujete tome. Srećom, muzika je bezvremena, a veći deo istočne Evrope će biti u turneji za sledeći album.

Pravili ste zajedničke turneje sa bendovima kao sto su Paradise Lost, Opeth, The Devin Townsend Project… Postoji li neki bend sa kojim niste delili binu do sada, a voleli bi?

– Ne znam… 90-ih je bilo dosta bendova za koje bih dao sve da idem sa njima na turneju, ali sada nije tako… Srećan sam da sviram sa bilo kojim bendom koji može da se poveže sa Katatonia-om ili da je dopuni u muzičkom smislu. Lično, volim da budem okružen opuštenim ljudima, pošto je u dužim turnejama gotovo bitnije da gotiviš ekipu iz drugog benda nego sam bend. Kada se te dve stvari slože, imaš turneju iz snova.

Ko je u bendu zadužen za pisanje tekstova i odakle crpi ispiraciju?

– Tekstove piše ko god da ih napiše! Jonas je uradio većinu, ali neke sam pisao i ja. Kraća verzija je da sva inspiracija za naše tekstove dolaze iz muka ljudskog bića i misli vezane za tamniju stranu života.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Radite li na novom materijalu?

– Na jesen počinjemo sa radom na novom albumu, koji će, nadam se, biti smiljen početkom 2015. i izdat kasnije te godine. Takođe, DVD izlazi 15. septembra, što je zapravo snimak live nastupa sa dokumentarcem o bendu povodom naše 20-godišnjice.

I za kraj, šta bi poručili svojim fanovima u Srbiji?

– Lakše malo sa tom vašom rakijom dok se ne vidimo u budućnosti!


Komentari