10 najboljih rok pesama za vožnju automobila

Muzika i automobili idu ruku pod ruku i to svi znaju. Okej, možda nisu išli prvi modeli automobila zajedno sa muzikom, ali od 50-ih godina XX veka, muzika je postala značajan deo svakog automobila.

Prati teme:

Muzika i automobili idu ruku pod ruku i to svi znaju. Okej, možda nisu išli prvi modeli automobila zajedno sa muzikom, ali od 50-ih godina XX veka, muzika je postala značajan deo svakog automobila.

Bilo da je u pitanju sveže kupljeno vozilo, bilo da je u pitanju stari polovni automobil, radio u kolima je bio nezamenljiv. Nakon nekog vremena standard su postali kasetofoni u automobilima koji su goreli i čupali trake iz omiljenih muzičkih kaseta, da bi ubrzo nakon njih stigao audio CD kao svojevrsna revolucija!

Međutim kako tehnologija stalno napreduje ni tu nije bio kraj, pa je nakon CD-a stigla USB flash memorija kao skladište za ogroman broj pesama koje volimo da slušamo uz spušten prozor, izbačenu ruku i vetar u kosi. Još ako bi se vozio neki oldtimer american muscle car, uboli ste džekpot, ali to je bila prava retkost kod nas, kao i danas.

Međutim, ni tu nije kraj tehnološkoj evoluciji u skladištenju muzike i potom slušanju te muzike za volanom automobila, već se koristi bluetooth konekcija i puštanje muzike direktno sa mobilnih telefona.

Ipak, ako Vaš automobil nije toliko moderan ili kvalitetan, ne preostaje ništa drugo nego da date svoj stari polovni automobil na otkup automobila, i da obezbedite sebi sredstva za novi pošto su cene za otkup dobre, a time ćete i stvoriti maksimalne uslove da uživate u vožnji uz muziku!

Ako ste obezbedili sve potrebne uslove, pogledajte predlog najboljih rock / blues pesama i uopšte legendarne pesme koje su se najviše slušale u kolima i još uvek se rado slušaju, kada se uputite Van grada na neku dužu vožnju ili takozvani road trip.

Neke pevaju o modelima automobila i devojkama, neke su metafora za nešto drugo i dalje od vožnje, ali svaka je sjajna na svoj način. Prebacite neke od njih ili ih pustite direktno sa mobilnog telefona i neka vožnja počne!

#1 Deep Purple – Highway Star (1972)

Ova pesma je bila otvarajuća pesma sa Deep Purple albuma iz 1972. godine, pod nazivom „Machine Head“. Veliki hit svog vremena ali i dalje rado slušana pesma u kolima. Poseduje tu svoju energiju kao malo koja pesma za kola.

#2 AC/DC – Highway to Hell (1979)

AC/DC je bend poznat po energičnom zvuku koji prosto pokreće, a pesma Highway to hell je bila naslovna pesma istoimenog albuma ovog australijskog benda. Automobil bi se i sam inače kretao, ako je kvalitetan i radi dobro, ali ima nešto u ovoj pesmi koja čini da pomislite kako je baš muzika gorivo za Vaš automobil.

#3 Wilson Pickett – Mustang Sally (1966)

Iako je Wilson Pickett zapravo obradio pesmu „Mustang Sally“ koja je prvobitno izašla 1965. godine, on ju je učinio mega hitom i evergeen pesmom, kad ju je izbacio pre tačno 50 godina na svom albumu „Wicked Pickett“. Iako nosi drugačiju energiju i stil od prethodne dve pesme sa liste, koje bi bile tradicioalno svrstavane kao pesme za automobil, i pored toga što je drugačijeg žanra (oldschool R’n’B), postoji nešto u onom „Ride Sally, ride…“ groove-u i delu što prosto morate da ponovite dok ste za volanom.

#4 Iggy Pop – The Passenger (1977)

Ova legendarna himna svih putnika i onih koji se osećaju kao da prosto putuju kroz život, je snimljena 1977 godine, pre gotovo 40 godina i od tada je obrađena više puta, ili je izašlo nekoliko pesama koje podsećaju na nju, ali ovo je stvar koju zaista vredi zavrteti u kolima dok prolazite kroz nepoznate gradove koje posmatrate kroz prozor auta.

#5 The Doors – Roadhouse Blues (1970)

Jedan od automobilskih klasika, iako ne mislimo na vozilo, definitivno jeste hit od grupe Doors pod nazivom „Roadhouse blues“ iz davne 1970. godine. Nema mnogo priče, prosto poslušajte pesmu!

#6 The Black Keys – Lonely Boy (2011)

Jedina nova pesma koju stavljamo kao predlog za top 10 najboljih pesama za auto, jeste hit pesma Lonely Boy od sve popularnije rock/blues grupe The Black Keys. Ova pesma je izašla na albumu „El Camino“ 2011. godine, a reklo bi se da sve što ovaj bend radi, ili je radio na nekoliko prethodnih albuma i to posebno pre 2010. prosto zvuči dobro. E ovo je jedna od njihovih pesama koja ima taj „automobilski zvuk“ u sebi.

#7 Whitesnake – Here I Go Again (1982)

Hit stvar grupe Whitesnake je izašao početkom 80-ih i postao je instant hit. Ova stvar se vrtela mnogima u kolima tog perioda dok je muzika osamdesetih polako počela da se formira u nekom drugom, ali ništa manje značajnom, smeru.

#8 Blue Oyster Cult – Don’t Fear the Ripper (1976)

Pesma grupe Blue Oyster Cult, „Ne plaši se kosača“, bi se mogla svrstati u subjektini izbor, bez previše razmišljanja o tome da li se pesma zaista toliko vrtela u automobilima, ali svakako ima nešto mistično, kako u svom neverovatnom tekstu, tako i u legendarnom riff-u koji prosto vozi!

#9 Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama (1974)

U pitanju je legendarna stvar koju malo ko nije čuo, i to ne samo ljudi koji su zagrejani za ovakvu vrstu muzike, već svi koji su iole pratili američke filmove i njihovo često referenciranje ove pesme. Ima tu posebnu „vraćam se kući“ notu, kako i sam tekst kaže, pa ni nema veze što peva o Alabami, jer se svi mogu poistovetiti sa idejom pesme, bilo da se voze našim lošim putevima u Srbiji ka Kruševcu ili Leskovcu, potpuno je nebitno.

#10 The Doors – Riders On the Storm (1971)

Legendarna pesma grupe The Doors iz 1971. godine, koja je svojim unikatnim zvukom kupila „uho“ mnogih slušaoca, iako predstavlja metaforu, savršeno prija za one vožnje predveče kada sunce zalazi a vi nemate nijednu brigu na pameti.

Zaista je teško suziti izbor na svega 10ak pesama, pa bi valjalo pomenuti i pesmu grupe Eagles – Life In the Fast Lane, zatim pesme ZZ top grupe: Bad to the Bone, zatim Van Halen – Panama i mnoge, mnoge druge. Nemojte uzeti listu previše ozbiljno, jer ipak je omiljena pesma za automobil u uhu svakog vozača ponaosob. Uživajte.


Komentari