10 činjenica koje (verovatno) niste znali o Iron Maidenu

Na današnji dan 1958. godine, rodio se Bruce Dickinson, frontmen jedne od najuticajnijih heavy metal grupa, Iron Maiden-a. Tim povodom, rešili smo da 10 malo poznatih činjenica o bendu.

Prati teme:

Na današnji dan 1958. godine, rodio se Bruce Dickinson, frontmen jedne od najuticajnijih heavy metal grupa, Iron Maiden-a. Tim povodom, rešili smo da 10 malo poznatih činjenica o bendu.

1. Basista i osnivač benda, Steve Harris je ideju za naziv benda dobio iz filma „The Man in the Iron Mask“. „Iron Maiden“ je bio naziv za metalni kovček sa šiljcima koje su ubijale svakog ko bi se našao u kovčegu.

2. Harris je veliki zaljubljenik u fudbal. Čak je i bio na probi u londonskom klubu West Ham. Harris u svom dvorištu ima fudbalski teren u punoj veličini.

3. Bruce Dickinson se bavi mačevanjem i jedno vreme je bio sedmi na listi najboljih mačevalaca Velike Britanije.

4. Bend, poznat po svojim fanatičnim obožavateljima, doživeo je da jedan od fanova promeni svoje ime u naziv benda – Iron Maiden.

5. Steve Harris je jedini član benda koji se zadržao iz originalne postavke. U početku rada benda, dolasci i odlasci su bili česta pojava. Jedan gitarista je bio član benda samo dva dana.

6. Iron Maiden je prvi veliki metal bend koji je svirao u Indiji, za preko 30 hiljda ljudi koji su došli iz cele zemlje.

7. Iako su tokom karijere nazivani satanistima, brazilski sveštenik Marcos Motolo za sebe tvrdi da je njihov najveći fan. On ima 162 Iron Maiden tetovaže, sin mu se zove Stevie Harris i poziva se na tekstove Iron Maiden pesama u svojim propovedima.

8. Prvi snimak benda bio je demo pod nazivom “The Soundhouse Tapes”. Ovaj demo materijal prodao se u 5000 kopija u nekoliko nedelja.

9. Od svog osnivanja, ukupno su objavili 35 albuma i prodali ih u preko 75 miliona primeraka.

10. U ranijim danima, na turneje su išli i spavali u kamionu koji su nazvali “The Green Goddess”.


Komentari