Postavljanje novih standarda – Annihilator u Domu Omladine

Za ljubitelje thrash metal zvuka, velika sala Doma omladine, sinoć je bila idealno mesto. Po prvi put kod nas, jedan od značajnijih bendova na svetskoj metal sceni, kanadski Annihilator, postavio je nove standarde metal koncerata.

Prati teme:

Za ljubitelje thrash metal zvuka, velika sala Doma omladine, sinoć je bila idealno mesto. Po prvi put kod nas, jedan od značajnijih bendova na svetskoj metal sceni, kanadski Annihilator, postavio je nove standarde metal koncerata.

Na mapi benda, u okviru „Europe In The Blood 2015“ turneje, našla se i naša prestonica, i na taj način je naša publika dobila jedinstvenu priliku da ovu razrađenu mašineriju najzad čuje uživo i vidi u pravom svetlu. Dugo se čekalo na ovaj koncert, ali se čekanje maksimalno isplatilo, slobodno mogu reći da su sva očekivanja premašena.

annihilator foto filip andrejevic-21

Kao bendovi podrške nastupili su Harlot i Archer, a pred sam kraj nastupa benda Archer, sala je već bila solidno popunjena, a ispred kluba je još popriličan broj ljudi ispijao svoj alkohol i čekao sam početak nastupa Annihilator-a.

Uz minimalno kašnjenje od svega nekoliko minuta u odnosu na najavljenu satnicu, na binu je izašao Jeff Waters sa bendom i od samog starta krenuo brzo i odlučno numerom „King Of The Kill“. S obzirom da se radi o jednom vrhunskom gitaristi, nije ni potrebno posebno naglašavati da je i ostatak benda na visini zadatka iako se radi o dosta mlađim muzičarima, i da je publika već posle prve pesme bila kupljena.

Usledele su numere „Snap“, „Suicide Society“ i „Creepin’ Again“ sa aktuelnog albuma koje su dosta dobro prihvaćene, s obzirom da se radi o novom materijalu koji uglavnom nikada nije preterano blizak publici. Moram još da dodam da se Jeff jako dobro snalazi u ulozi glavnog vokala, bez obzira na to što se primeti Padden-ov nedostatak u bendu.

annihilator foto filip andrejevic-38

Usledila je numera „No Way Out“ sa albuma „Feast“ iz 2013. godine, a zatim smo vraćeni 22 godine unazad numerom „Set The World On Fire“ sa istoimenog albuma. U publici je tenzija bila konstantna, nije bilo stajanja, a podsticaj je konstantno dolazio sa bine. Takođe, zvuk je bio na jako jako visokom nivou, mogao se čuti svaki udarac i svaki odsvirani ton, a posebnu pažnju privukli su mi prelasci sa distorzije na clean deonice koji su zvučali kao na albumu.

annihilator foto filip andrejevic-30

Fenomenalan zvuk u kombinaciji sa hirurški preciznom svirkom i odličnom energijom je provereni recept za podizanje pozitivne atmosfere i njeno održavanje. Kada se na sve to doda i poprilično jaka set lista, bez ikakvog preterivanja se može reći da je Annihilator postavio nove standarde u metal svirci.

Na listi su se našle i numere „W.T.Y.D.“ sa debi albuma „Alison Hell“, „Never, Neverland“ sa istoimenog albuma, „Tricks And Traps“ sa „Remain“ albuma, zatim „Bliss“ i „Second To None“ sa „King Of The Kill“, „Refresh The Demon“ i „Ultraparanoia“ nakon kojih je na red došla solo tačka Mike Harshaw-a koji je pokazao svoje umeće za bubnjevima.

annihilator foto filip andrejevic-26

Nastavili su sa numerom „Brain Dance“ koja je imala zanimljiv uvod, reklo bi se da će je odsvirati u baladnoj verziji, a onda su krenuli oni svima dobro poznati rifovi. „Phantasmagoria“ je bila sledeća numera, a potom je usledilo kraće obraćanje publici u kome je Jeff ispričao kratku priču o sledećoj pesmi, „Chicken And Corn“, koju je kao dečiju pesmicu napisao za svog sina kog je odgajao sam nakon tragične smrti svoje supruge.

Set lista se polako privodila kraju, odsviran je medley pesama „Kraft Dinner/21/Reduced To Ash“ u pomalo nekarakterističnom aranžanu, sa pauzama između deonica, zatim verovatno najpoznatija, a i jedna od najstarijih pesama „Alison Hell“ koja je bila poslednja pesma u regularnom delu nastupa.

annihilator foto filip andrejevic-23

Naravno, zaslužili smo bis, a za bis ni manje ni više nego „Human Insecticide“, jedna od mojih ličnih favorita, numera koja je stavila tačku na jedno fantastično veče.

Nakon koncerta, Jeff i ekipa su nastavili druženje sa fanovima, bili su raspoloženi za ćaskanje, fotografisanje, autograme, i pokazali da su sasvim prizemni i skromni momci bez obzira na popularnost koju imaju.

Koncert Annihilator-a, za mene je bio jedan od pozitivnijih momenata ove godine,a prisustvovao sam zaista velikom broju koncerata. Nadam se da ćemo u budućnosti ponovo imati prilike da se susretnemo sa ovim sjajnim momcima i da uživamo u njihovom sviračkom i stvaralačkom umeću, ali da na to nećemo čekati dugi niz godina kao pojedini, stariji fanovi.

Pogledajte galeriju fotografija sa koncerta


Komentari