Jimmy Bower (Down): „Nadam se da se vidimo u julu u Srbiji!“

Pročitajte intervju sa bubnjarom benda Down, Jimmy-jem Bowerom.

Prati teme:

Američka supergrupa Down do sada je objavila četiri studijska izdanja (tri albuma i jedan EP), a u maju biće objavljen novi EP – „Down IV – Part Two“. Tim povodom imali smo priliku da porazgovaramo sa bubnjarom benda, Jimmy-jem Bowerom.

Osnovao si bend Down, svirao si na albumu „NOLA“, koje se danas smatra jednim od stožera i najznačajnijim sludge albumom svih vremena. Možeš li se vratiti unazad i setiti se kako je to tada izgledao?

– Počeli smo da snimamo pesme za album „NOLA“ 1991. godine. Slušali smo bendove poput Saint Vitus, Witchfinder General, Black Sabbath… Sastali smo se i počeli da pišemo pesme u kojima se primećuje uticaj ovih bendova.

Da li ste bili svesni kakvog monstruma stvarate i otkud uopšte ideja za tako heavy album?

– Mislim da je to došlo kao posledica onoga što smo slušali u tom trenutku.

Pored Down-a, svirao si sa bendovima poput Eyehategod i Crowbar. Jeste nezahvalno pitanje, ali da li možeš da izdvojiš neki bend?

– Ne, smatram sebe profesionalnim muzičarom tako da volim da se igram sa različitim stilovima muzike i da sviram u različitim bendovima. Svako od nas ima želju da svira neku drugu vrstu muzike, ali se okupimo kad nam se sviraju stvari u Down maniru. Mislim da je to ono što čini Down posebnim.

Možeš li da opišeš po čemu je rad sa tim bendovima specifičan?

– Prijateljstvo. Ekipa iz Eyehategod-a je zajedno već 25 godina, Down postoji preko 20 godina. Zajedno smo odrasli i odlično se kapiramo. Što duže sviramo zajedno to sve bolje zvučimo.

Luizijana i Nju Orleans su se pokazali kao vrlo plodno tlo za pravljenje opakog metala. Ovih dana gledamo i seriju True Detective, čija se radnja upravo odigrava u Luizijani i po kojoj se naslućuje cela atmosfera te države. Koliko podneblje, njegovi običaji i mentalitet mogu da oblikuju rad muzičara? Kako je okruženje uticalo na vas?

– Mislim da je Nju Orleans grad sa specifičnom atmosferom, to je jedan poseban grad, imamo i Mardi Gras karneval svake godine… Odrastali smo ovde slušajući dobre bendove i sve to pokušavamo da iskoristimo i da pretvorimo u muziku.

Dok je „NOLA“ bila ekstremno teška, naredna izdanja su bila za nijansu manje heavy, ali dinamičnija. Šta možemo očekivati na narednom izdanju?

– Prošlo je dosta vremena između albuma „NOLA“ i „Down II“. Pa čak i između „Down II“ i „Down III“. U međuvremenu smo postali uvežbaniji i više smo eksperimentisali sa zvukom. Dobra stvar kod ovog benda je što ne sviramo istu vrstu muzike sve vreme. Ne mora da bude heavy sve vreme.

Dugo godina sarađuješ sa Phil Anselmom. Da li je i inače tako lud kao što deluje nama smrtnicima kada ga pratimo iz perspektive publike? Kakvo je uopšte iskustvo sarađivati sa jednim od najvećih imena u metalu?

– Phil je moj veliki prijatelj. Svirali smo zajedno i pre nego što je došao u Panteru. Ja ga ne vidim takvog, ali je stvarno sjajan lik i velika mi je čast što radim sa njim. Odličan je muzičar i tekstopisac, a i publika ga obožava. Zapravo, potpuno je lud (smeh), ali se osećam počastvovano što ga poznajem i što sviramo zajedno, što isto važi i za ostale momke u bendu. Phil je takođe vrlo skroman, ne ponaša se kao velika zvezda, iako to jeste.

down foto nemanja djordjevic 1

Nedavno je Kirk Windstein napustio bend zbog obaveza u matičnom bendu. Na njegovo mesto došao je vaš dotadašnji stage menadžer Bobby Landgraf. Kako je to uticalo na rad benda?

– U početku smo mislili da Down neće biti isti bez Kirka, ali smo ipak odlučili da nastavimo dalje. Bilo nam je potrebno nešto novo. Bobby, koji je pre toga radio otprilike 5 godina sa nama, je došao na probu sa gitarom i, na naše oduševljenje, odlično se uklopio. S jedne strane nam je žao što je Kirk otišao, ali dolaskom Bobby-ja u bend, stvorila se nova energija.

13. maja stiže nam novi EP – „Down IV – Part Two“. Ovaj EP je nastavak „Down IV – Part One“ ali i prvo izdanje od kada je Bobby Landgraf zamenio Kirk Windstein na gitari. Možemo li očekivati neke promene u zvuku ili će to biti pravi nastavak „Down IV – Part One“?

– Postoji razlika u zvuku. „Part One“ je bio spreman. Već smo ga imali napisanog, većina pesama sa tog albuma su „ostaci“ od „Over the Under“, pa je samo trebalo to srediti i izdati. Na novom EP-u pesme su potpuno nove, čućete nov, svež zvuk i tekstove. Teško mi je da kažem šta to izdvaja svaku pesmu Down-a, ali mogu reći da sam veoma zadovoljan novim EP-em, ima autentičan Down zvuk.

Nakon objavljivanja EP-a sledi turneja. Da li Vas možemo očekivati konačno i u Srbiji?

– Da, da, da! U julu ćemo svirati po Evropi, pa se nadam da ćemo svirati i u Srbiji, to bi bilo sjajno.

Kako gledaš na današnju muzičku industriju i celu tu frku oko piraterije, koja još uvek traje? Koliko ona odmaže, a koliko može da pomogne bendu?

– Ja sam nekako prihvatio čitav taj trend skidanja muzike s Interneta. Ja sam malo stariji, pa mi je lakše da skinem muziku na kompjuter nego da se prošetam do prodavnice i kupim CD. Internet je učinio muziku dostupnu svima, ali verujem da to nervira izdavačke kuće.

Sviraš dva instrumenta, bubanj i gitaru. Šta ti je draže od ta dva i zašto?

– Pa, volim ih oba. Nisam baš sjajan gitarista, mnogo bolje sviram bubnjeve. Volim da sviram oba instrumenta, ali sam prevashodno bubnjar.

S obzirom na to da si svirao u dosta bendova, postoji li neki sa kojim nisi radio, a voleo bi? I zašto?

– Želeo bih da sviram u Lynyrd Skynyrd, oni su jedan od mojih omiljenih bendova i imaju veliki uticaj na mene kao muzičara. To bi bilo ostvarenje sna.

Šta bi poručio našim čitaocima?

– Hvala vam na podršci, nadam se da ćemo doći u Srbiju, pa da možemo zajedno lepo da se provedemo.


Komentari