Dub FX: „Kvalitet muzike danas je loš naspram produkcijskih mogućnosti“

Sve popularniji australijski muzičar Dub FX ove godine će prvi put nastupiti u Srbiji, i to na Main stage-u Exit festivala, a to je bio sasvim dovoljan razlog da porazgovaramo sa njim.

Prati teme:

Sve popularniji australijski muzičar Dub FX ove godine će prvi put nastupiti u Srbiji, i to na Main stage-u Exit festivala, a to je bio sasvim dovoljan razlog da porazgovaramo sa njim.

O čemu smo pričali, pročitajte u nastavku.

Vaš poslednji album zove se „Theory of Harmony“ (Teorija harmonije), šta se krije iza naslova?

– Smislio sam naziv albuma pre nego što sam smislio sve pesme. To mi je pomoglo da osmislim koncept albuma, a onda da popunim kompletnu sliku sa svim idejama koje sam imao!

U pogledu muzike, „Theory of Harmony“ je drugačiji album od „Everythinks a Ripple“. Da li se slažete? Kako biste Vi opisali svoj muzički razvoj?

– Pa, sve je to subjektivno… I dalje sve stvaram svojim ustima i na samom albumu može se naći gomila različitih žanrova. Glavna razlika je u tome što sam naučio mnogo o produkciji i o tome kako da održim nastup bez da ga uništim beskrajnim seckanjem pesme i uništavanja atmosfere. „EAR“ ima dobrih pesama, ali nisam znao da ih snimim kako treba. Ovaj album je jedan daleko zreliji performans, a takođe i mudrije urađen po pitanju tekstova pesma.

Na muzičkoj sceni pojavili ste se kao osveženje, a Vaša muzika je kombinacija mnogo žanrova. Koji muzičari su bili najveća inspiracija i uticaj?

– Uh! Ceo dan bih mogao da se zadržim na ovom pitanju! Ovih dana, to su umetnici koji stvarno znaju da pevaju, repuju, pišu i budu producenti… Tako da, to bi bili K-os, Pete Philly, Citizen Cope, Chords, Fat Freebies Drop, Hiatus Keyote… Ovi muzičari zaista rade sve sami i rade odličan posao!

Rekli ste da je Engleska promenila Vaš život. Šta ste mislili pod tim?

– Engleska je jedinstvena po tome što skoro svi tačno znaju šta im se sviđa, a šta im se ne sviđa i zašto kada je reč o muzici. To im daje retku sposobnost da cene nov zvuk i ideje… Biti umetnik u zemlji koja od vas želi da budete originalni neverovatno inspiriše…

S obzirom na to da ste započeli karijeru na ulici, koji biste savet dali ljudima koji žele da počnu isto tako? Koje su bile Vaše sumnje?

– Ne mogu da kažem da sam imao bilo kakvih sumnji, ali definitivno mogu da kažem da para nisam imao uopšte! To je više bio pokušaj da preživim nego da napravim karijeru… Sve što sam želeo je da putujem i da stvaram muziku. Moj savet bi bio da stvaraju muziku u kojoj bi iskreno uživali, umesto da se vode time šta bi kome moglo da se svidi. Kada nešto u vama stvarno budi strast, a pritom je i originalno, tada će publike biti, ali oni neće vas naći! Morate da se probijete i pokažete im da postojite!

dub-fx

Da li ste u poslednje vreme radili na nekim novim projektima?

– Uglavnom sam bio na turneji, ove godine biću na turneji ukupno 9 meseci! Jako je iscrpljuće, ali ovo je život koji sam izabrao.

Radite sa Flower Fairy, koja je ujedno i Vaša devojka. Koji je to začin ona dodala Vašem zvuku?

– Flower Fairy je bila i još uvek je toliko važan deo mog razvoja. Naučila me je svemu što treba da znam o britanskom zvuku. Drum n bass, jungle, dubstep, garage, itd. Ona ima sjajan muzički ukus, uvek je spremna za akciju i čuva me odlično, čak i u najgorim stanjima. Bez nje ne bi bilo Dub FX-a sigurno!

Šta mislite o muzičkoj sceni danas? Koji Vam se muzičari sviđaju?

– Muzička scena danas je toliko velika, da je mišljenje o njoj uzaludno… Takva je kakva je. Klinci danas mogu da skinu krekovanu verziju Abetona i 100gb muzičkih semplova i da naprave muziku za čas. Kvalitet produkcije je jako dobar, ali kvalitet muzike je ništa u poređenju sa onim kako je bilo nekad, kad je samo malo ljudi imalo ključeve nekog studija. Svako može da napiše bezveznu pesmu, otpeva je i uz pomoć auto tune-a je potpuno uništi. Programi ti kažu koji akord da odsviraš sledeći ili ti daju prečice da dobiješ zvuk kakav god želiš. To mi samo govori da je ranije bio potreban neizmeran talenat da neko samo kroči u studio i upravo zbog toga je toliko sjajnih pesama i izvedbi ispalo toliko dobro sa toliko malo tehnologije. Umetnici generalno nikad nisu puno zarađivali od prodavanja albuma, koliko od nastupa. Danas svi koriste download, a osim ako nisi potpisao ugovor 360 sa izdavačkom kućom, i dalje zarađuješ na turnejama, a jako malo od prodaje albuma. Zapravo su samo izdavačke kuće propatile zbog download-a, kad malo bolje razmisliš. Ja volim sve vrste muzike, ali ne i sve njihove interpretacije.

Šta Vas najviše inspiriše kod pisanja tekstova?

– Ne gledam na sebe kao na osobu koja piše svoju muziku. Da, moja ruka drži olovku, ali mi ne izgleda kao da ono što stvaram dolazi direktno iz mene. Osećam se kao antena koja prima poruke i ideje koje lebde oko nas, nevidljive, kao wifi i radio signali. Samo sam naučio kako da ih primetim… Valjda…

Da li Biste promenili išta u svojoj karijeri da možete? Ako da, šta?

– Sve bih promenio! Zašto raditi iste stvari dva puta?! Mogao bih isto da se zabavljam i da sam kuvar, zidar ili baštovan… To su stvari koje me iskreno zanimaju.. Čak i da mi je muzika samo hobi, i dalje bih bio srećan!

Imate mnogo fanova u Srbiji, koliko ste upoznati sa našom zemljom i EXIT festivalom?

– Iskreno, ne puno! Nikada ranije nisam bio u Srbiji i više volim da formiram utisak o zemlji direktno suočen sa njom, suprotno od formiranja utiska nakon čitanja par informacija na Vikipediji.

A šta očekujete od nastupa ovde?

– Ne znam šta da očekujem… Ali sigurno znam da ću doći i dati sve od sebe!

Ove godine bili ste na turneji, promovišući album iz 2013. Da li ste zadovoljni kako je publika to prihvatila, i turneju, i album?

– Za sada nemam pritužbi… Album je polako stigao do svih fanova, ali se nadam da će ih novi nastupi motivisati da vide šta sam sve smislio i koliko sam sazreo.


Komentari