Demonstracija sile: Entombed A.D. i Grave u Beogradu

Ljubitelji kvalitetnog death metal zvuka, sinoć su imali prilike da prisustvuju zaista sjajnom koncertu bendova švedskih Grave i Entombed A.D. održanom u Domu omladine u Beogradu.

grave-entombed-foto-filip-andrejevic-32
Prati teme:

Ljubitelji kvalitetnog death metal zvuka, sinoć su imali prilike da prisustvuju zaista sjajnom koncertu bendova švedskih Grave i Entombed A.D. održanom u Domu omladine u Beogradu.

Kao što je i najavljeno, koncert je počeo u 21 čas, a čast da otvori ovu death metal feštu, pripala je mladom melodic death metal bendu Implode, koji takođe dolazi iz Švedske i koji je pokazao da je na visini zadatka.

Lično ne preferiram melodični death metal, moram priznati da mi je nastup ovih momaka poprilično prijao, iako do sada nisam imao prilike da se upoznam sa njihovim radom. Energični su, profesionalni, usvirani, dobro su prihvaćeni i od strane publike koja je u popriličnom broju došla da ih isprati, tako da su opšti utisci veoma pozitivni.

grave entombed foto filip andrejevic-1
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Nakon sastava Implode, nastupila je kraća pauza koja je najavljivala da se prava stvar tek sprema. Sala već jako dobro popunjena publikom i pozitivnom energijom, sve spremno za početak! Na binu je izašao legendarni Grave, bend koji već 26 godina drži visoko podignute standarde, i kako su sinoć pokazali, nemaju nameru da ih spuste.

Grave je prestonicu posetio u okviru svoje „Killing Europe 2014″ turneje. Inače, ovdašnja publika je imala prilike da ih čuje pre 6 godina, za starije fanove utvrđivanje gradiva, a za one mlađe premijera. Za 26 godina postojanja, izdali su 10 studijskih albuma, i za sve to vreme ostali su dosledni u zvuku i kvalitetu. Nastup je bio na najvišem mogućem nivou, što se uostalom i očekivalo od benda sa takvom reputacijom.

grave entombed foto filip andrejevic-11
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Nepunih sat vremena čiste energije koja je izbijala na sve strane, perfektna svirka i jako dobro sastavljena set lista. Publika je sa oduševljenjem prihvatila nastup, a uzavrela atmosfera kuliminirala je sa numerom „Into the Grave“, ujedno i numerom koja je zatvorila set.

Jedina mala zamerka je ta što se na samom početku nastupa desilo nešto sa tonom, pa se gitare, kao i vokal nisu baš najjasnije čuli,barem iz mog ugla slušanja, ali ubrzo je sve došlo na svoje. Sem tog malog detalja, fenomenalan koncert, ono što smo tražili, to smo i dobili, možda čak i malo više.

Nakon njihovog seta, nastupila je nešto duža pauza koja je publici dobro došla da se malo opusti i da prikupi energije za ono što sledi, jer smo se po završetku nastupa benda Grave nalazili tek na pola puta.

Sastav Entombed A.D. formiran je 2014. od strane bivših članova svima poznatog benda Entombed. Entombed A.D. je u okviru svoje „Back to the front“ evropske turneje posetio Beograd i na taj način publici predstavio deo materijala sa aktuelnog istoimenog albuma.

grave entombed foto filip andrejevic-23
Klikom na fotografiju otvarate galeriju fotografija sa koncerta

Teško je pronaći prave reči kojima se dovoljno dobro može opisati nastup, ono je trebalo doživeti. Onako energična i utegnuta svirka, onakva reakcija publike, to je bilo nešto zaista nesvakidašnje. Sva ona energija koja se tokom večeri skupljala jednostavno je eksplodirala i to je bio kraj, nazad nema. Hitovi su se nizali kao na traci, jedan za drugim, u listi se našlo mesta i za novije a i starije radove nekadašnjeg sastava Entombed, što se mene tiče, ne treba bolje.

Još jednom se pokazalo da je metal scena izuzetno jaka i da publike kod nas i dalje ima, samo joj treba ponuditi nešto zaista kvalitetno, a to je upravo ono što smo sinoć imali prilike da vidimo i čujemo – kvalitet, u svakom smislu te reči.

Nadam se da će do kraja godine biti prilike da ugostimo još neka od čuvenih imena sa svetske metal scene i da će provod biti podjednako dobar kao sinoć, ako ne i bolji.

Pogledajte galeriju fotografija sa koncerta


Komentari