Cane (Partibrejkers): Novi album u junu, veliki koncert sledeće godine na Tašmajdanu!

Pročitajte intervju sa frontmenom Partibrejkersa, Canetom, o novom albumu koji će uskoro biti objavljen.

Prati teme:

Objavljivanje novog albuma legendarnog sastava Partibrejkers je sve bliže i bliže, a mi smo imali čast da porazgovaramo sa Zoranom Kostićem Canetom o novom albumu koji nosi naziv „Sirotinjsko carstvo“.

Za početak najvažnije – koliko ćemo još otprilike čekati na novi album?

– „Sirotinjsko carstvo“ sa 11 pesama bi trebalo da izađe u junu. Mi smo sad pri kraju snimanja, još da se otpevaju neke pesme, da se još nešto nasnimi, da se miks uradi i kao nešto do početka leta, a moguće da ćemo i u septembru, znači, ove godine sigurno.

Prošlo je šest godina kako je objavljen „Sloboda ili ništa“. Koji su razlozi za ovoliku pauzu između dva albuma?

– U međuvremenu smo objavili i „Krš i lom“ 2010. godine na kom su uživo verzije četrnaest naših starih pesama. Nismo u fazonu da na svake dve godine objavljujemo novi studijski album. Mi stalno sviramo, ali svi u bendu vodimo neki život koji oduzima vremena. Uz to, potrebno nam je da se skontamo, da napravimo stvarno dobre pesme. U stvari, čekamo da bude baš prava potreba za novim albumom. Mislim da je „Sloboda ili ništa“ bila dobra ploča i da je publika imala šta da sluša ovih šest godina.

Da li postoji nešto što izdvaja „Sirotinjsko carstvo“ od prethodnih albuma?

– Postoji neka ozbiljnost, neka nova opservacija. To valjda ide sa godinama. Ja sada imam pedeset, Anton pedeset i tri. I dalje su to Brejkersi, ali sa jednom nogom u grobu.

Do sada su objavljena dva singla i čuli smo da ste ostali verni svom zvuku.

– Objavili smo samo jedan singl „Sitna lova“. „Šta radiš“ sviramo na koncertima, ali je to verovatno neko pustio negde… Tehnološke smicalice, snimci, levo, desno. Ali, dobro, neka slušaju ljudi. Delimo naše pesme sa publikom. Sve što ne podeliš sa drugima ili se usmrdi u tebi ili nestane.

Kako ste zadovoljni reakcijama publike na pesme sa novog albuma?

– Ljudi vole to. Vole i ovo staro, vole i ovo novo. Svi bendovi sviraju novi materijal, pa stare stvari, to je nepisano pravilo. Ali nećemo se obrukati.

To ne sumnjamo.

– Pa dobro, uvek može da se desi, ne možemo mi uvek da budemo sigurni 100% u sve. Znači, danas jesmo, sutra nismo. Danas jesmo, a sutra ko zna gde.

cane-foto-filip-andrejevic-2

Da li će na novom albumu biti nekih interesantnih gostiju?

– Prvih 5 stvari smo snimili sa Robertom Radićem, našim starim ortakom iz grupe Veliki prezir. Na ostalih 6 stvari bubanj je svirao Nemanja Aćimović iz Jarbola, a bas gitaru Boško Mijušković Boca iz Straight Mickey and the Boyz. Naravno, tu je Robert Telčer, gitarista koji sad svira sa nama, kog smo pridružili za koncert u Hali sportova, ali koji ostaje kao deo benda. A gosti, videćemo. Verovatno će biti, ne znamo još. Treba prvo da uradimo ove grube radove. Onda, ako dođe neko da odsvira neke perkusije ili klavijature, a možda pozovemo nekog da mu krče creva, u skladu sa nazivom albuma – sirotinjsko carstvo.

Sve više i više bendova danas svoje albume daje fanovima za besplatno preuzimanje putem Interneta. Kakva je odluka pala u vašem slučaju? Da li ćete prodavati album u fizičkom stanju ili će biti dostupan onlajn?

– Verovatno ćemo i mi da se odlučimo za tu drugu opciju – da album bude dostupan za preuzimanje putem Interneta. Sigurno objavljujemo vinil i ako to bude prošlo OK, verovatno ćemo da izdamo u formi vinila i ostale ploče što su izašle na „limenkama“. Uradićemo i neke diskove čisto kao vizit karte. Kompakt disk je uništio diskografsku industriju, a predstavljen je kao neuništiva stvar, što nije istina. Disk nema treću dimenziju koju ima vinil.

Svoj poslednji solo koncert održali ste pre dve godine u Hali sportova. Da li možemo uskoro da očekujemo koncertnu promociju novog albuma u Beogradu?

– Verovatno će biti neki Tašmajdan sledeće godine. To sa Tašom je trebalo da bude još prošle godine, ali eto… Svakako nam Taš ne gine.

Znači vidimo se dogodine.

– Pa dobro, ako bude karata.


Komentari