5 novogodišnjih obećanja za gitariste

Prati teme:

Kako se 2012. godina približava, vreme je za nova obećanja koja ćemo pokušati da ispunimo u narednoj godini. Svako bi trebalo da što pre napravi plan koji će mu pomoći da realizuje svoje obećanje. Ukoliko nemate vremena ili nemate ideju da sami smišljate plan, evo nekoliko primera koji vam mogu poslužiti ako planirate da svirate gitaru!

1. Ubrzajte se

Od svih svirača, jedino se kod gitarista javlja opsesija da sviraju što brže mogu. Iako je uloga brzog sviranja prisutna i kod ostalih instrumenata, kod gitare je ona posebno definisana, stilski.
Svaki gitarista treba da što više vežba brzo sviranje, jer ga to čini boljim od ostalih.

2. Naučite da čitate note

Ko još uvek nije naučio da čita note, 2012. je prava godina da to učini.

3.  Naučite da slušate pesme

U današnje vreme postoji mnogo sajtova sa tablaturama, i nije teško naučiti neku pesmu čitajući note. Ipak, i pored toliko mnogo sajtova, velike su šanse da tabovi/akordi nisu baš najtačniji za neku pesmu, ili da neki delić koji pesmu čini posebnom nema zapisan. Zato je dobro da probate da slušate pesmu što pažljivije i da sami, uz pomoć sluha i malo sviračkog iskustva, pokušate da je odsvirate.

4. Naučite da svirate novi žanr

Nikad ne treba birati žanr koji ćete svirati, i samo njega se držati. Tačno je da je to ono što volite, ali sviranje drugih žanrova muzici daje novi oblik. Na primer, nikako ne volite da svirate kantri muziku, jednostavno ne pronalazite se. Savet je: ne svirajte jedno vreme ništa osim kantri muzike, sve dok ne pronađete ono što vam se u njoj sviđa. Muzika je uvek dobra, bez obzira na to šta svirate!

5. Napišite pesmu

Znam da će mnogi odmah odmahnuti glavom kada čuju ovu rečenicu, ali ne postoji ništa lepše za talentovanog muzičara od toga kada sam napiše tekst i muziku, onda je odsvira pred prijateljima, i oni ga pohvale i čestitaju mu. Čak i ako ne volite da svirate pred publikom, možete iskoristiri priliku da kroz pesmu kažete sve ono što ne možete ovako. Ili pesmu možete posvetiti nekoj osobi.

Vaše obećanje ne mora da bude ni jedno od ovih pet, najvažnije je da obećate sebi da ćete u 2012. godini unaprediti svoje sviranje, dati svakoj pesmu svoju notu.
Neka 2012.bude godina gitarista!


Komentari